Dodatki do żywności w produktach spożywczych

Zagłębiając się w składy poszczególnych produktów spożywczych można natknąć się na dodatki do żywności, których celem jest nadanie ściśle określonych właściwości fizycznych, jak i chemicznych danemu produktowi. Składniki e w żywności odgrywają więc znaczącą rolę w przemyśle spożywczym. W składach produktów można wyodrębnić związki chemiczne takie jak:
E100-199 – substancje spożywcze określane jako barwniki, których zadaniem jest barwienie produktów.
E200-299 – związki chemiczne stosowane w celu przedłużenia przydatności do spożycia artykułów spożywczych.
E300-399 – to przeciwutleniacze i regulatory kwasowości. Pierwsze z nich wstrzymują lub opóźniają proces utleniania się substancji, natomiast regulatory kwasowości zmieniają lub ustalają poziom kwasowości danych produktów spożywczych.
E400-499 – w ich skład wchodzą środki spulchniające i żelujące oraz emulgatory.
E500-599 – w grupie tej znajdują się środki pomocnicze takie jak, np.: chlorek magnezu.
E600-699 – są to wzmacniacze smaku, których zadaniem (jak sama nazwa wskazuje) jest wzmocnienie smaku danego produktu i substancji się w nim znajdujących.
E900-999 – są to środki słodzące i nabłyszczające.
E1000–E1999 – znajdują się tutaj stabilizatory, konserwanty oraz zagęstniki.

You may also like...