Ranking najzdrowszych warzyw.
Często zdajemy sobie sprawę jak dużą role w naszej codziennej diecie odgrywają rośliny, ale czy zastanawialiśmy się, które z nich są tymi najzdrowszymi.
A więc warto poszerzyć swoja wiedzę – NAJZDROWSZE WARZYWA RANKING:
Miejsce 10. BATATY
Roślina ta bogata jest w karotenoidy (zwłaszcza beta-karotenu, czyli prowitaminy A).
Miejsce 9. CZOSNEK
świetny naturalny wspomagacz odporności, a dodatkowo dzięki zawartości siarki pozytywnie wpływa na włosy czy paznokcie.
Miejsce 8. BURAK
Posiada on zdolność do obniżania wysokiego ciśnienia krwi
Miejsce 7 POMIDORY
Posiadają w swym składzie m. in. cholinę, która wspomaga naszą pamięć
Miejsce 6 PAPRYKA
Posiada w swym składzie flawonoidy, zwłaszcza rutyna, która uszczelnia naczynia krwionośne, a przy tym chroni witaminę C przed utlenianiem, wzmacniając jej działanie.
Miejsce 5 DYNIA
Miąższ dyni to świetne źródło karotenoidów, zwłaszcza beta-karotenu.
Miejsce 4. KARCZOCHY
Znajdziemy w ich składzie m. in. kwas foliowy, nieco witamin K i C oraz sodu, magnezu, manganu i potasu
Miejsce 3. SZPINAK
Jest on bogaty głównie w kwas foliowy.
Miejsce 2. JARMUŻ
Zawiera mnóstwo witamin K i C, a także sulforafanu.
Miejsce 1. BROKUŁY
Posiada wysoką zawartość witaminy C i K.
Najnowsze komentarze